در محل آکادمی دیپلماتیک وزارت امور خارجه روسیه

خانم ها.، آقایان

        اجازه دهید نخست مراتب خرسندی خود را از حضور در جمع متفکران حوزه عملگرایی در سیاست خارجی روسیه اعلام نمایم و همچنین امیدوارم تا کاستی ها و نواقص موجود در بحث کلی اما زیربنایی امروز خود را با نقدها و نظرات شما کامل نمایم.

        در حوزه روابط بین دو کشور بدون هر گونه مقدمه چینی باید به اشتراک موجود در مسائل ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک و ژئوپلتیک اشاره داشت و همین موضوع را تعریفی بر سطح همکاری های منطقه ای و بین المللی ایران و روسیه قلمداد نمود. از سوی دیگر در این دو کشور بدلیل حضور اقوام و مذاهب مختلف گونه ای فهم و درک مشترک ناخواسته ایجاد شده است. ما در میان شاخه های مختلف ادیان الهی و غیرالهی نیز پیوندهای بیشتری در میان اسلام و ارتدوکس می بینیم. این قرابت و نزدیکی را وجود اقلیت های قابل توجه ای از مسلمانان در روسیه و مسیحیان در ایران می تواند معنایی بیشتر بخشند. در زمینه اقتصاد نیز دو کشور پتانسیل های خوبی را برای همکاری با یکدیگر دارا هستند. بازار آسیای مرکزی و قفقاز و بازار خلیج فارس امروز دو قطب اقتصادی در حوزه اقتدار دو کشور بشمار می روند که دسترسی هر یک از این دو کشور بدان نواحی تنها با مشارکت سازنده طرف دیگر میسر خواهد شد. بازارهایی که بطور سنتی در حوزه عمل غرب قرار داشته است.

        در حوزه سیاسی نیز قفقاز و آسیای مرکزی حوزه عمل دو کشور می تواند باشد. مناطقی که قدرت های فرامنطقه ای خواهان ورود با هدف دخالت در آن هستند.

        امروز پس از دوره ای متلاطم میان ما و روسیه هر دو کشور درباره رژیم حقوقی دریای خزر نظراتی مشابه دارند. برخلاف آمریکا و غرب که بدنبال سیاسی کردن دریای خزر هستند ما مخالف این عملیات می باشیم. برخی از کشورهای همسایه ما نیز که روزی از سر شیفتگی به آمریکا توجه داشتند امروز دریافتند که آمریکائی ها نوعی بازی خطرناک را با مهره های ایشان داشته اند یا بتعبیری قاشق خالی در دهان آنها نهاده اند.

        وجه دیگر اشتراک ما و روسیه مخالفت با نظام تک قطبی است. بشریت یک قرن تجربه حضور مستبدانه قدرت های بزرگ را بر پیکر خود داشته و امروز در آستانه هزاره سوم میلادی جای آن است تا تعاریفی جدید را از خود ارائه دهد. به همین دلیل ایران اینک منادی گفتگو در جهان معاصر است. گفتگوی تمدنی با هدف تعامل فرهنگ، اندیشه، مذهب و مدنیت مطرح گردیده، در حالیکه غرب کماکان بر اندیشه پایان تاریخ و برخورد تمدنی خود اصرار داشته و تلاش دارد تصویر جهان را براساس تئوری های خود رقم زند.

        ما باور داریم که دین انسان را به خدا و زندگی توأم با آرامش و معنویت نزدیک می سازد و قائل هستیم که انحراف دینی اندیشه های مردم را متغیر نموده و فساد می آورد. در این میان همکاری میان حوزه های مشترک می تواند فضای فرا روی ما را منعطف گرداند، و البته ایران و روسیه با درک محورهای مشترک همکاری از توان های نهفته بالایی در این موضوع برخوردارند. همکاری مشترک ما در تاجیکستان توانست امنیت را به منطقه بازگرداند، پس اگر این زمینه به حوزه افغانستان نیز توجه نماید نوعی تفکر و انحراف دینی که هم شیعیان هم کیش ما در آن کشور و هم امنیت شهروندان ماورای قفقاز شما را به مخاطره افکند را تضعیف خواهد نمود.

        بنده در مقام یک پژوهشگر مایلم اعلام نمایم که دو مرکز مشابه یعنی آکادمی شما و دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی در ایران بایستی به فعالیت گسترده خود ادامه داده و با ایجاد زمینه های مشترک ارتباطات و همکاری های خود را بصورت سیستماتیک قوام بخشند.



شنبه 8 آبان 1378  14:27

آخرين تاريخ بازديد : يکشنبه 2 دى 1403  21:33:56
تعداد بازديد از اين خبر : 13153
 
   copyright 2009-2010, all right reserved. WWW.KHARAZI.IR نقشه سایت        سایتهای مرتبط        تماس با ما