غرب در برابر هر گام ایران، یک گام بردارد

"محمد صادق خرازی" در گفت وگوی اختصاصی با شبکه خبری العالم، از فعالیت و تماس گروه های کارشناسی ایرانی با کشورهای اروپایی عضو گروه 5+1 و همچنین با آمریکا و آژانس بین المللی انرژی هسته ای خبر داد و گفت: هدف از این تماس ها، ایجاد درک متقابلی جدید میان ایران و کشورهای 5+1 است.

وی با اشاره به تحولات منطقه و تغییری که به واسطه انتخابات در ایران ایجاد شده است، خاطر نشان کرد: انتخابات، ایران را به کانون اهمیت و توجه در کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی تبدیل و به عنوان قدرتی در عرصه جهانی مطرح کرد.

وزیر خارجه از اختیار کامل برخوردار است
خرازی که یکشنبه شب میهمان برنامه "من طهران" شبکه العالم بود، با اشاره به سفر قریب الوقوع دکتر ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به ژنو برای شرکت در مذاکره با گروه 5+1 درباره برنامه هسته ای کشورمان، گفت: وزیر خارجه از اختیارات کامل و کافی برای ایجاد تفاهم منطقی و مبتنی بر قاعده برد – برد برخوردار است.

وی، قاعده برد – برد را از نظر ایران، همکاری با آژانس برای تحقق آرمان های این نهاد بین المللی در تمام جهان دانست و تاکید کرد که این مساله فقط مختص ایران نیست و تمام کشورهای جهان را در بر می گیرد.

خرازی افزود: در مذاکراتی که تیم ایرانی با کشورهای گروه 5+1 خواهد داشت، عنصر تعیین کننده عبارتند از چانه زنی، مذاکرات و فهم مشترک. دکتر ظریف دیپلماتی برجسته است که در قواعد و حقوق بین المللی تخصص دارد و از آن گذشته، در طراحی پیشنهاد ایران برای مذاکره با گروه 5+1، نقش محوری داشته است.

ایران نیازمند تضمین عینی از سوی غرب است
خرازی با تاکید بر این که به عنوان یک دیپلمات از افشای جزئیات طرح پیشنهادی ایران معذور است، خاطر نشان کرد: فقط می توانم بگویم که طرح ایران می تواند نگرانی مورد ادعای غرب را با تضمین های عینی برطرف کند. در عین حال ایران، نیازمند تضمینی عینی از سوی غرب است. ایران در طرح خود، بیش از حد معمول به فراهم کردن تضمین عینی برای برطرف کردن نگرانی های غرب توجه کرده است.

وی افزود: تضمین هایی که ایران ارائه کرده، باید در کنار تضمین های غرب در یک ظرف دیده شود، اگر قرار باشد ایران پروتکل الحاقی را اجرا کند، اما غرب در اجرای تعهدات خود، پروسه های بین المللی و شورای امنیت و دیگر مسائل را پیش بکشد، در این صورت به نتیجه نخواهیم رسید، فقط در صورتی به نتیجه می رسیم که در قبال هر گامی که ایران بر می دارد، شاهد برداشته شدن گامی از سوی غرب باشیم.

فتوای رهبر انقلاب، کلید حل عینی مساله هسته ای
به گفته خرازی، مذاکرات فرسایشی در گذشته به ما نشان داد که غرب به دنبال وقت کشی و ادامه تحریم هاست. در حالی که آنها ایران را به وقت کشی متهم می کنند، اما طبق فتوای رهبر معظم انقلاب هرگونه استفاده از بمب اتم و حتی در اختیار داشتن آن حرام است، بنابراین در استراتژی دفاعی ایران بمب اتم جایگاهی ندارد. این فتوا می تواند کلید حل عینی مساله هسته ای ایران باشد. به نظر من اگر در برابر هر گام مثبت ایران، از امریکا یک اقدام مثبت نبینیم، باید در آن تجدید نظر کنیم.

توقف فعالیت های هسته ای معنا ندارد
وی درخصوص طرح پیشین غربی ها در مذاکرات آلماتی قزاقستان گفت: طرحی که غرب در آلماتی ارائه داد، در امنیت ملی ایران جایگاهی ندارد و بحث انتقال پذیرفته شده نیست. بحث تعطیلی فوردو و اراک هم در استراتژی ایران جایگاهی ندارد. باید طرفین با مذاکره به جمع بندی برسند و یک کف و سقفی برای مطالبات دو طرف تعیین شود. به لحاظ حقوقی تعلیق و توقف هرکدام تعریف خود را دارد. توقف فعالیت های هسته ای در سیاست خارجی ما جایی ندارد. رفع تحریم یا توقف مسیر آن یا خروج پرونده هسته ای ایران از شورای امنیت از گام های مثبتی است که غرب می تواند برای اثبات حسن نیت انجام دهد. امریکایی ها قبلا در پیام های خصوصی خودشان گفته بودند که ایران می تواند غنی سازی تا 3 و نیم الی 5 درصد داشته باشد و حالا ما باید منتظر باشیم که ببینیم در ژنو چه خواهد شد. حداقل و حداکثرها در مذاکره پذیرفته است، اما چیزی که در دیپلماسی پذیرفته نیست، مطرح کردن "پیش شرط" است.

مذاکرات آتی "واقعی" خواهد بود
به گفته خرازی، مذاکره کننده ارشد ایرانی از اختیارات کامل برخوردار است تا به فهم جدیدی با 5+1 برسد. سه نکته در این مذاکرات قابل توجه است. اول این که این مذاکره واقعی است. مذاکرات قبل از این بیشتر جنبه مباحثه داشت. دوم این که  مذاکره کننده ارشد ما امروز در سطح وزیر خارجه است که از بارزترین دیپلمات های دنیاست. سوم این که شرایط سیاسی امروز ایران با گذشته متفاوت است و ایران امروز می خواهد شرایط جدیدی را تجربه کند.

غرب با دیدگاه نادرست وارد مذاکره نشود
وی دیدگاه برخی از تحلیلگران مخالف جمهوری اسلامی و اتاق های فکر مبنی بر اینکه رئیس جمهور جدید، به علت مواضع شخصی اش و رفتار دولت گذشته توانست در انتخابات به پیروزی برسد، کاملا اشتباه دانست و گفت: این افراد ادعا می کنند تحریم ها بر ایران تأثیر گذاشته و  ستون فقرات کشور را شکسته است. البته اسرائیلی ها بیش از دیگران به این تحلیل ها دامن می زنند. اگر غرب با این دیدگاه درصدد ورود به مذاکرات است، بهتر آن است که اصلا مذاکرات انجام نشود، به این معنا که تهدید در هیچ سطحی از سیاست خارجی ایران، پذیرفتنی نیست. بلکه ما خودمان را برای شرایط بدتر از این نیز آماده کرده ایم.

محور اصلی مذاکرات با 5+1، مسأله هسته ای است
خرازی در پاسخ به سؤالی درباره ادعای برخی مبنی بر اینکه در مذاکرات هسته ای و گفتگو با امریکا، مسائل دیگری از جمله حزب الله، حماس، بحرین، سوریه و فلسطین مطرح خواهد شد و مذاکرات مذکور کاملا فراگیر و درباره مسائل مختلف خواهد بود اظهار داشت: در این مذاکرات، موضوع سوریه مطرح نیست. بلکه 90 درصد مباحث درباره مسائل هسته ای و برنامه مذاکراتی است که از قبل تعیین شده است.

خرازی تصریح کرد: این ادعا را که ایران و غرب به ویژه امریکا، براساس یک بسته پیشنهادی درباره مسائل مختلف با یکدیگر مذاکره می کنند، رد یا تکذیب نمی کنم، زیرا اگر آنها خواستار همکاری ایران، باشند کشورمان همکاری خواهد کرد. ایران از نظر ژئوپولتیک، ژئواستراتژیک و ژئو اکونومیک، در موقعیت ویژه ای قرار گرفته است. اعراب و امریکا، اشتباه راهبردی شان در زمینه حمایت از القاعده را امروزه در سوریه و با حمایت از گروههای مسلح تکرار می کنند که نتیجه ان مسلح شدن بیش از 70 هزار نیرویی است که در آینده تحت کنترل اعراب و غرب باقی نخواهد ماند، بلکه این نیروها به باورهای اولیه شان باز خواهند گشت.

وی با ممکن دانستن مذاکرات ایران با غرب درباره کلیه مسائل جهانی تصریح کرد: اما موقعیت کنونی برای چنین مذاکراتی مناسب نیست.

خرازی، حضور روحانی در مسند ریاست جمهوری کشورمان را "فرصتی" برای غرب برای حل مسائل میان ایران و غرب دانست و تصریح کرد: رئیس جمهور و وزیر خارجه جدید ایران، با دقت در جریان روند تحولات جهانی هستند و در این چارچوب گام برمی دارند.

صهیونیست ها و برخی از اعراب نگرانند
خرازی با اشاره به هراس صهیونیست ها از توافق احتمالی ایران و غرب گفت: اسرائیلی ها نگرانند ایران با غرب به توافقی برسد که رژیم صهیونیستی در آن جایی نداشته باشد و این نگرانی به جاست. یک دولت برای ادامه حیات خود باید مشروعیت داشته باشد، استقرار و ثبات داشته باشد و بحران نداشته باشد و این رژیم از نظر ما تا زمانی که حقوق مردم فلسطین را مشخص نکند، مشروعیت ندارد. به صراحت می گویم برخی کشورهای عربی مثل عربستان و مصر بعد از کودتا، قطر و امارات متحده عربی از هرگونه عادی شدن روابط ایران و غرب ضرر خواهند کرد.

آمریکا، ناگزیر از مذاکره با ابرقدرت منطقه
خرازی یادآور شد: تا کنون سه تن از وزرای خارجه امریکا اعتراف کرده اند که مجبوریم با ایران به عنوان "ابرقدرت منطقه" مذاکره کنیم. 67 درصد از انرژی جهان از کنار ایران عبور می کند و کشور ما با این پتانسیل ها اگر روابطش با غرب عادی شود، وضعیت اسرائیل بسیار شکننده خواهد شد. امریکا به دنبال این بود که هرگونه روابط ایران و امریکا منوط به اسرائیل باشد، اما در حال حاضر این طور نیست.

به گفته این دیپلمات ایرانی، امروز تحولات عظیمی در امریکا رخ داده و امریکا در حال عبور از ظرفیتهای اسرائیل است. لابی اسرائیل در امریکا دچار ضعف شده است. این که امریکا اعلام می کند امنیت اسرائیل به عنوان استراتژی ایالات متحده مهم است بر اثر اعمال فشار کنگره و سنا و سایر لابی هاست. گامهایی که امریکا برای تعدیل اسرائیل برداشته در کنار تحریک اعراب نگرانی اسرائیل را افزایش داده است. امروز همنوایی آشکار میان بعضی کشورهای عربی با اسرائیل در ضدیت با ایران مشاهده می شود.

تهدیدات و منافع مشترک ایران و آمریکا
خرازی ادامه داد: ایران و امریکا منافع و تهدیدات مشترکی دارند. از جمله منافع مشترک ما، کاهش تروریسم در منطقه و تهدیدات درون منطقه ای، ترافیک مواد مخدر، کنترل طیف های سلفی و موانع رشد دموکراسی در منطقه است. بخش مهمی از صاحب نظران در امریکا معتقدند که سیاست های خاورمیانه ای امریکا در حمایت از اسرائیل و هم پیمانی با برخی اعراب و نظام های استبدادی منطقه باعث شده که این کشور دچار ریزش شود.

تفاوت ماهوی در اهداف ایران و آمریکا
دیپلمات باسابقه کشورمان در پایان تصریح کرد: البته یک تفاوت ماهوی میان ما و امریکایی ها وجود دارد. ما به دنبال دموکراسی با منطق و شیوه بومی کشورها هستیم، اما آمریکایی ها قائل به "لیبرال دموکراسی" هستند که البته این در هیچ کشور عربی نتیجه نخواهد داد.



دوشنبه 22 مهر 1392  6:18

آخرين تاريخ بازديد : جمعه 30 آذر 1403  16:21:56
تعداد بازديد از اين خبر : 8889
 
   copyright 2009-2010, all right reserved. WWW.KHARAZI.IR نقشه سایت        سایتهای مرتبط        تماس با ما