بسم ا.. الرحمن الرحیم
ایام پربرکت نیمه ماه شعبان را که امسال با ماه پرحادثه خرداد مصادف شده را گرامی میداریم و خوشحالیم که در سالگرد رأی تاریخی مردم کشورمان به خردورزی و دانایی، در پایتخت باستانی تاریخ و تمدن و فرهنگ ایران، شهر دانایان و ادیبان و هنرمندان، همدان هستیم. در شهر عرفان و رادمردی، ادای احترام میکنیم به همه آزادیخواهان و بزرگانی که در ادوار گوناگون تاریخی و به ویژه جنگ تحمیلی 8 ساله، استقامت و پایمردی را از الوند آموختند و حاضر نشدند حتی به قیمت ترک سر، ذرهای در پاسداشت آرمانها و اعتقادات خود تردید نمایند.
یک سال از رأی مردم برای تشکیل دولت تدبیر و امید میگذرد. رأیی که در شرایط حضور سلایق مختلف در انتخابات، بیانگر جهتگیری مطالبات مردم و اعلام اولویتهای اصلی مورد توجه آنها بود. براستی چرا یک سال پیش مردم به شعار «تدبیر و امید» رأی دادند؟ آیا جز این بود که از «بیتدبیری و ناامیدی» به تنگ آمده بودند؟ آیا جز این بود که نسبت به تداوم اداره کشور توسط جریانی که با بیتدبیری مصالح ملی ما را به بازی گرفته بود و جز ناامیدی حاصلی برای مردم به بار نیاورد نگران بودند؟ آیا جز این بود که نسبت به فقدان برنامهریزی و سوء تدبیر در استفاده از منابع و امکانات کشور معترض بودند؟ آیا جز این بود که میخواستند به حضور جریانی که پردرآمدترین دولت تاریخ ایران را در اختیار داشت و قرار بود سفرههایشان را رنگینتر کند اما با سوء مدیریت روز به روز رنگ از سفره آنها میربود پایان دهند؟
خوشبختانه امروز با به همت رأی هوشمندانه مردم که در سایه اعتماد آنها به نظام و درایتمندی قابل تحسین رهبری معظم انقلاب پدید آمد شاهد دولتی آبرومند و مورد تایید آحاد مردم هستیم که میتواند با درایت گامهای بلندی برای توسعه کشور بردارد. حال در شرایطی که امیدواریم و انتظار داریم دولتمردان از فرصت به دست آمده نهایت استفاده را برای خدمت به کشور ببرند، باید از کنشگران جامعه مدنی، فعالان سیاسی و اجتماعی و همه نیروهای سیاسی احزاب هم بخواهیم تا از فضای تلخ قبل از انتخابات غافل نشوند و فراموش نکنند این روزنه به وجود آمده، با چه زحمتی حاصل شد. همه ما باید قدر این فرصت را بدانیم و با تصمیمها و رفتارهای نپخته و احساسی، کاری نکنیم این بهار شورانگیز، خیلی زود به خزان امید و آرزوهایمان تبدیل شود. در این راه همه مسئولیم و همه و همه باید نگهبان جوانه نورسته تحول خواهی ملت ایران باشیم که همانا کلکم راع و کلکم مسؤول عن رعیته.
حضور این جمع مشتاق به بهانه سالگرد 24 خرداد جای خوشحالی فراوان دارد. میدانم و میدانید که گرانی و تورم بسیاری از خانوادههای ایرانی را آزار میدهد. همه میدانیم که گاهی دغدغه معیشت، مانع از این میشود که شهروندان به دغدغههای عمومی توجه کرده و مسئولیت اجتماعی خود را به نحو احسن به جا بیاورند. بنابراین انتظار بحق ما از دولت این است که تورم را مهار کرده و اقتصاد خانوارها را سامان دهد.
خوشبختانه گزارش مراجع کارشناسی نشان میدهد رشد شتابان تورم کاهش یافته و سرعت افزایش قیمتها گرفته شده است. اما واضح است که هنوز با وضع مطلوب بسیار فاصله داریم. موضوع اشتغال و برنامهریزی برای رفع بیکاری جوانان موضوع حائز اهمیتی است. میدانیم که همدان هم مثل دیگر نقاط کشور از معضل بیکاری رنج میبرد. جای تاسف است شهری که به استعدادهای فراوان و هنر و فرهیختگی شهره است جوانانش با مشکل بیکاری دست و پنجه نرم میکنند. از دولت انتظار میرود به وعدههای خود عمل کرده و برنامهریزی صحیح و منطقی، غول بیکاری را شکست دهد. امیدواریم در سفرهای بعدی جوانان را شادابتر، خانوادهها را راضیتر و فعالان اقتصادی را در وضع بهتری ببینم.
***
این روزها مردم دل به دولت تدبیر و امید بستهاند. اما من معتقدم امید اصلی کشور به شور و انرژی شما جوانان است. این شمائید که 24 خرداد خلق کردید. این شمائید که موج تحول خواهی به راه انداختید و کشور را در مسیر جدیدی قرار دادید.
ای جوانان خالق حماسههای خرداد! از شعله امید محافظت کنید و اجازه ندهید بدخواهان امیدتان را ناامید کنند. ما امروز با تجربه گرانبهای دوم خرداد وارد گود شدهایم و دیگر نباید اجازه دهیم اشتباهات و تندرویهای دوره اصلاحات دوباره تکرار شود.
پیشنهاد میکنم جریانات سیاسی، فعالان جوان و صاحبنظران از بحث های انتزاعی و فلسفی دست برداشته و تضارب آرا را به حوزه خط مشیگذاری درامور اجرایی بکشانند. باید از آسمان کلی گویی پایین آمده و در دل جامعه، مشکلات و گرفتاریها را به بحث و تبادل نظر گذاشت.
دوستان من! ما امروز در میدان عمل باید مراقب باشیم. جوانان عزیز! بیائید در در دور جدیدِ تحولخواهی همه مراقب باشیم. همانگونه که در گذشته مراقب بودیم عدهای با نام دین و حفظ نظام، خرافهگویی را ترویج نکنند و سوء مدیریت خود را به حساب مقدسات و معنویات نگذارند، امروز هم باید مراقب باشیم کسی با نقاب اصلاحطلبی، دین مردم را بازیچه دنیاپرستی خود قرار ندهد. بیایید مراقب باشیم عدهای در ظاهر پشت نام اصلاحات سنگر نگیرند تا در عمل سر از پشت بام براندازای در بیاورند. همه مراقب باشیم توهین و تحقیر در مشی و عمل ما جایی نداشته باشد. قرار نیست در روند اصلاحطلبی، جریانی کنار گذاشته شده و یا احساس ضعف و زبونی کند. یادمان نرود در پیروزی ما هیچ کسی شکست نمیخورد.
دوستان من! مراقب باشیم رفتارهای افراطیِ افراد انگشت شمار، هزینه جمعی برای کل جریان اصلاح طلبی ایجاد نکند. فراموش نکنید ما همه سوار یک کشتی هستیم. ما دیگر نباید دستهجمعی، هزینه اشتباهات و نابخردی افراد هیجانزده را بدهیم. تجربه سالهای گذشته نشان داد اصلاحطلبی با هیجانزدگی و احساسگرایی به نتیجه نمیرسد.
اصلاحطلبی با عقلگرایی، عملگرایی و تدریجگرایی آمیخته شده است. مراقب باشید خودجوشهای به ظاهر اصلاح طلب، شور جوانی و احساسات پاک شما را به بازی نگیرند.
بدانیم مناسبترین الگو برای توسعه سیاسی و اقتصادی کشور، تغیرات تدریجی است. هرگونه شتاب بیرویه، بالا بردن مطالبات و عجله برای به ثمررساندن انتظارات ناهمگون، خارج از مشی اصلاحات بوده و به ناامیدی طبقه متوسط و در نتیجه به حاشیه رفتن گفتمان اصلاحطلبی منجر میشود.
ما در دوم خرداد 76 یک فاز تجربه اصلاحی را سپری کردیم. گرچه در مواردی اشتباهات و کاستیهایی در آن دوران وجود داشت، اما درمجموع تجربه اصلاح طلبی فاز اول را مفید میدانیم و بر این باوریم که فضای بعد از 24 خرداد باید فرصتی برای زایش اصلاحطلبی نسل دوم باشد.
بیائید تعارف را کنار بگذاریم. صراحتاً باید گفت جریان اصلاحطلبی نیاز به پوستاندازی دارد. چارچوبهای کهنهی دیروز، زخمهای التیام نیافته تاریخی و تاکتیکهای مستعمل گذشته جوابگوی دور جدید اصلاحطلبی نیست. ما باید وارد فاز دوم اصلاحطلبی شویم. اصول اصلاحطلبی مشخص و روشن است. هویت اصلاحطلبی ما تغییری نکرده است. آنچه باید تغییر کند روندهای سوءتفاهم آفرین گذشته است. آنچه باید تغییر کند حب و بغضهای شخصی گذشته است. آنچه باید کنار گذاشته شود مشی ایستا و پوستین رنگ و رو رفته گذشته است وگرنه راه ما مشخص است. هدف ما مشخص است. مسیر ما روشن است. از پوستاندازی نترسیم بلکه به ثمر بخشی و کارآمدی آینده اصلاحات بیندیشیم. من به صراحت اعلام میکنم ما همچنان اصلاحطلبیم و به اصلاحطلبی خود میبالیم. ما اصلاح طلبانی هستیم که ضمن پایبندی به تمام اصول به بهبود وضع موجود می اندیشیم و معتقدیم اصلاح طلبی جز از مسیر صلح طلبی به سرانجام نمی رسد.