سید محمد صادق خرازی از جمله سفرای سابق ایران در فرانسه و از دیپلمات های کهنه کار به حساب میآید که رسیدن به بن بست در مذاکرات را بعید دانسته ودر تفسیربداخلاقی ها نسبت به تیم مذاکره کننده این رفتارها را "افسردگی سیاسی "افراد می پندارد . او که اخیرا سیاست داخلی را به سیاست خارجی ترجیح داده و حزب ندای ایرانیان را تاسیس کرده است رفتن زیر چتر شورای هماهنگی اصلاحات را نفی میکند و در ترسیم جغرافیای سیاسی انتخابات مجلس معتقد است مجلس آینده مجلس جزیره های مختلف است و به صلاح علی لاریجانی نمیداند که بیش از دو دوره رییس مجلس شود. در دفتر ندای ایرانیان با صادق خرازی پیرامون مذاکرات هسته ای،انتخابات مجلس و حزب ندای ایرانیان به صحبت نشستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید :
«به بن بست رسیدن مذاکرات را قبول ندارم»
با توجه به اینکه مذاکرات هسته ای در حال انجام است فکر می کنید تا 10 تیر ماه طرفین مذاکرات 1+5 به توافق دست پیدا کنند؟
معمولا باید دیپلمات ها واقع بین باشند نه خوشبین و نه بدبین؛ باید واقع بین باشند تا در چارچوب آن از رصدخانه دستگاه دیپلماسی بتوانند داعیه خود را دنبال کنند. برداشت من از مذاکرات این است که در یک سری موضوعات ما با کشورهای موسوم به 1+5 می توانیم به یک جمع بندی برسیم، چون معیار و مدار ما مفاد مندرج در پادمان است و پادمان و همه قواعد و مقررات حقوقی آژانس را مشخص کرده که حدود وثغور دخالت سازمان های نظارتی و یا کشورها یا نقش آنها باید چگونه باشد.
از صحبت های که دیپلماتها داشتند برداشتم این است که به رغم اینکه ما در تهیه پیش نویس در نکاتی هنوز گرفتار نظام بوروکراتیک کشورهای مقابل خود هستیم می توانیم به جمع بندی برسیم. در عین حال که مشکلات ما کم نیست باید گفت این برداشت مبنی بر اینکه مذاکرات به بن بست رسیده است و نتوانسته آن طی طریق را داشته باشد را قبول ندارم بلکه معتقدم میتوانیم با ایجاد پل هایی به صورت منطقی گام خود را مستحکم برداریم و بتوانیم احقاق حق کنیم.
با توجه به سنگ اندازی های عده ای در مجلس برای رسیدن به توافق و اختیاری که برای تأیید نکردن نتایج برای خود قائل اند در صورت توافق اگر مجلس این طرح را تأیید نکند؛ توافق احتمالی به چه سرنوشتی دچار می شود؟
بعید می دانم که دیپلماتها و دولت ما به توافقی دست یابد که آن توافق مورد نظر و موافقت رهبری نباشد و یا در تعارض و دوگانگی با مجلس باشد، لذا حوزه اختیارات مجلس مشخص است و سیاست خارجه در حوزه اختیارات رهبری است و دولت باید در چارچوب منویات رهبری گام ها بلغ و مابلغ بردارد و به صورت دقیق مباحث را به استحضار رهبری برسانند و نگرانی ها و حساسیت های ایشان لحاظ شود و بر اساس آن به جمع بندی برسد. لذا چنانکه نقش مجلس را نقش واقعی می دانم ولی تصورم بر این است که با همین فرآیند ضمنی که وجود دارد می توان به یک جمع بندی خوبی که هم مجلس و هم آحاد مردم و دانشمندان و دولت و کنشگران صحنه های سیاسی ایران راضی باشند، رسید.
«برخی دچار افسردگی سیاسی شده اند»
با توجه به اینکه مقام معظم رهبری اشراف بر مذاکرات دارند شاهد بودیم عده ای از زبان ایشان آمدند و وزیر امور خارجه را خائن خطاب کردند، تحلیل شما نسبت به این مسئله چیست و چه باید کرد تا در مجلس آینده چنین تناقضات و بی اخلاقی ها به وجود نیاید؟
این ها بداخلاقی های سیاسی است و نشان می دهد که افراد هنوز نتوانستند سبد ظرفیت خود را افزایش دهند و باعث تأسفاست که عده ای به سردار دیپلماسی در خط مقدم جبهه با خارجی ها اینگونه از پشت خنجر بزنند. مقام معظم رهبری در دیداربا کار گزاران نظام و نمایندگان مجلس تذکرات صریحی دادند و مسیر راه را مشخص فرمودند و در دیدار با نمایندگان مجلس نیز تذکرات نیمه تلخی را نسبت به این رفتار داشتند و فرمودند که می توانید با زبان خوب و منطق و ادب و نزاکت حرف خود را بزنید.
برخی افراد در حال دچار شدن به افسردگی سیاسی هستند و دچار بیماری شده و در عالم سیاست کم آورده اند و برای جبران آن متوسل به رفتارهای غیرمنطقی می شوند . این گونه رفتارها جواب نمی دهد بلکه بیشتر خود را مضحکه میکنند و به نتیجهای نمی رسند.
«اصولگرایان سنتی راست با پایداری ها مثل آب و روغن هستند/ پایداری ها در مجلس آینده شکست می خورند»
با توجه به انتخابات پیش روی مجلس پیش بینی شما از جغرافیای سیاسی انتخابات چیست، فکر می کنید چه نیروهایی در صحنه انتخابات حضور یابند؟
انتخابات، یک انتخابات چند ضلعی خواهد بود در هر دو طرف آن، که البته در روزهای آخر تبدیل به انتخابات دوقطبی خواهد شد.
هم اصلاح طلبان در درون خود رقابت دارند هم اصولگرایان و هم پایداری ها با اصولگرایان مشکل دارند ، اصولگرایان سنتی راست به طور مبنایی با پایداری ها دچار مشکل ومثل آب و روغن هستند و نمی توانند با یکدیگر قاطی شوند.
«مجلس آینده،مجلس معتدلین خواهد بود»
برداشت من این است که با توجه به این مقوله پایداری ها در مجلس آینده شکست خواهند خورد و برخی از جناح راست و اصولگرا که در صدد تعامل با دولت هستند،شانس بیشتری برای پیروزی را دارند.مجلس آینده مجلس، معتدلین خواهد بود و شعار اعتدال چه در جناح راست و اصلاحات فتح الفتوح خواهد کرد و مجلس را در دست خواهد داشت. منتها اینگونه نیست که اصلاح طلبان یا جناح راست یا جناح دولت اکثریت مجلس را در دست داشته باشند مجلس آینده مجلس جزیره های مختلف است.
«اگر جای لاریجانی بودم بیشتر از این رئیس مجلس نمی شدم»
با توجه به اینکه جریان معتدل اصولگرا سعی دارد با محوریت آقای لاریجانی در مجلس فعالیت کند به نظر شما نقش آقای لاریجانی در حفظ تعادل بین جناح های سیاسی تا چه حد می تواند تأثیرگذار باشد؟
اگر چه فکر میکنم دو دوره ریاست برای آقای لاریجانی کفایت میکند و ایشان بهتر است جای دیگری را برای فعالیت خود انتخاب کنند و اگر جای لاریجانی بودم بیشتر از این رئیس مجلس نمی شدم ولی باید گفت او دارای قدرت نفوذ در جناح راست سنتی است و ازاو حمایت میکنند و آقای لاریجانی می تواند دارای موقعیت خوبی در صحنه داخلی باشد. اما اینکه تصور کنیم که لاریجانی تعیین کننده مناسبات سیاسی بین جناح راست و دولت باشد بعید می دانم.
«به شوراها و گروه های مدعی مرجعیت اصلاحات تمسک نمی جوییم»
نسبت حزب ندای ایرانیان با اصلاح طلبان چیست ؟
نکته مهم در حزب ندای ایرانیان این است که همه بایست درشناخت از مسائل جامعه و تبیین اولویت خیلی دقیق باشیم هر حزبی به طور طبیعی اولویت های خودش را دارد لذا ندا نمیتواند اهداف و استراتژی خود را به عهده کسانی بگذارد که نسبت به آنها شناختی ندارد و یا هنوز در مقدمه همکاری هم به جمع بندی نرسیدهاند.
حزب ندای ایرانیان امروز خیلی جدی در سراسر کشور فعالیت دارد و مطمئنا با شوراها و گروه هایی که مدعی گروه و شورای مرجع هستند نمیتوانیم تمسک بجوییم. ما نسبت به احراز چنین مسؤولیتی در زیر چتر شورای هماهنگی اصلاحات یا شوراهایی این چنین هنوز به جمع بندی نرسیده ایم و نمیتوانیم اهداف و اولویت های اصلاحاتی خودمان را فعلا با آنها به اشتراک بگذاریم.
ندا دغدغه جدی برای اصلاحات دارد و در سراسر کشور نیز نمایندگان خود را معرفی خواهد کرد لذا به دنبال جدایی و ایجاد اختلاف نیامده ایم بلکه هدف اصلی ما وحدت در عین کثرت است.
مبنا و اصول اساسی وهمه ارکان حزب ندا این است که از اصلاحات عبور نمیکند و به آرمانهای اصلاحی وفادار است حال اگر عده ایی که سابقه مشخصی داشته و دارند و تندروی کرده و میکنند بخواهند از ندا عبور کنند به خودشان مربوط میشود.