قطعاً مسائل جدیدی مانند جهانیشدن اقتصاد میتواند مورد بحث میان کارشناسان در این میزگرد قرار گیرد. باید چالشها را درک کرد و فرصتهای جدیدی را بوجود آورد. مسائلی نظیر مبارزه با قاچاق مواد مخدر، حفظ ارزشهای اخلاقی خانواده، حفظ محیط زیست و مهاجرتهای غیرقانونی از جمله چالشهایی است که در مسیر روند جهانیشدن قرار دارد.
ایران موقعیت ژئواستراتژیک خاصی، در این منطقه از یک طرف خلیج فارس و از طرف دیگر آسیای مرکزی، هند و خاورمیانه دارد. اسپانیا نیز به دلیل اینکه کنار دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس واقع شده است و نگاه فرهنگهای آفریقائی و اروپایی و مدیترانهای متوجه آن است، موقعیت مهمی دارد. اسپانیا عضو اتحادیه اروپاست و ایران رئیس کنفرانس اسلامی است. باید دید از این موقعیتها چطور میشود بهره گرفت؟
در میان ملل اروپائی، ما قرنهاست که با اسپانیا رابطه داریم. از زمان حضور مسلمانان در اسپانیا به نحوی بازرگانان و متفکران ایرانی در ارتباط با اسپانیا بودهاند. اسپانیا از نظر تاریخ و فرهنگ تأثیر زیادی بر روی کشورهای دیگر داشته است، بطوریکه هم اکنون 18 کشور اسپانیایی زبان داریم.
در خاتمه امیدوارم این میزگرد، زمینه همکاری بهتر و سازنده در کشور را فراهم سازد. از سوی دیگر امتزاج تاریخ و تمدن با اسلام توانسته تأثیرگذار باشد و سیاست خارجی ایران هم منبعث از اندیشه گفتگوی تمدنها و تنشزدایی است. وجود شخصیتی مانند جناب آقای خاتمی میتواند در این امر نقشآفرینی کند. امیدواریم هزاره سوم میلادی از کرامت و ارزشهای اخلاقی سرشار و جهان به سوی امنیت و آرامش پیش میرود.