میزگرد مشترک ایران واوکراین

ورود میهمانان عزیز را از کشور دوست اوکرائین که خاطرات خوشی از سفر سال قبل خود به آنجا دارم، خوشآمد میگویم که برگزاری دومین میزگرد ایران و اوکراین در اینجا فوقالعاده خرسند هستم و به خاطر تلاشی که مشترکاً در این زمینه از طرف شما و همچنین مرکز مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز دفتر مطالعات سیاسی بعمل آمده است تشکر می کنم.

تجدید دیدار با دوستان فاضل اوکراینی لطف برگزاری میزگرد را برایم مضاعف کرده است، حضور جناب آقای پروفسور شوکین (SHOKIN) رئیس محترم آکادمی بینالمللی پرسنل و معاون گرانقدر ایشان جناب آقای نکاچ (TKACH) در جمع امروز فوقالعاده برای ما مغتنم و دلپذیر است.

برگزاری میزگرد امسال را میتوان نشانهای از موفقیت نشست سال گذشته در کییف تلقی کرد. امیدوارم، همانطور که نیت اصلی برگزار کنندگان است، گفتگوها و تبادل نظرهای امروز به شناسایی راههای علمی توسعه و تعمیق همکاریهای دو کشور، چه در سطوح بینالمللی و منطقهای و چه در سطح روابط دو جانبه منجر شود.

وجوه اشتراک و تشابه بین دو کشور، که یکی از بارزترین آنها طی دوره انتقالی پس از نیل به استقلال واقعی و تلاش در احراز جایگاه شایسته در جامعه جهانی است، مناسبترین پروژه برای تقویت روابط و توسعه همکاریها در جهت تأمین نیازهای متقابل فراهم میسازد.

تحولات دو ساله اخیر شاهد تحقق تدریجی انتظارات و توقعاتی است که رهبران دو کشور از امکانات و توانائیهی بالقوه طرفین داشتهاند. بازدیدهای رسمی و رایزنیهای حضوری مقامات عالیه دو کشور با یکدیگر در یک سال گذشته، منجمله سفر رسمی جناب آقای دکتر کمال خرازی وزیر محترم امور خارجه به کییف و دیدارهای رسمی جناب آقای یوشنکو (YUSHENKO)، نخست وزیر وقت و جناب آقای پلوش (PLUSH) ریاست محترم شورای عالی اوکراین از جمهوری اسلامی ایران از آن جمله است. ضمن اینکه منتظر سفر جناب آقای زلنکو (ZLENKO)، وزیر محترم امور خارجه اوکراین، طی ماههای آینده، به تهران هستیم.

معذالک، ظرفیتهای موجود، توسعه و تعمیم روابط را، با هدف بهرهمندی بیشتر از امکانات یکدیگر، ایجاد میکند. منباب نمونه، تعداد مراکز مطالعات سیاسی و استراتژیک دراوکراین کم نیست، در ایران نیز مراکز متعدد مطالعاتی و تحقیقاتی، با امکانات بسیار خوب و کارشناسان ورزیده، وجود دارند که در زمینههای گوناگون تخصصی فعالیت میکنند و با بسیاری از مراکز سرشناس و معتبر بینالمللی ارتباط و همکاری دارند. مطمئن هستم چنانچه بین مراکز مشابه مطالعات سیاسی و استراتژیک ایران و اوکراین روابط کاری بیشتری حکمفرما شود، کارشناسان و صاحبنظران این مراکز، در همیاری با مسئولین اجرایی دو کشور، جایگاه شایسته خود را در ترسیم و تدوین چارچوب هر چه ثمربخشتر همکاریهای دو جانبه، خواهند یافت. بطوریکه خواهند توانست به الگویی قابل تقلید برای دیگر کشورها تبدیل شوند.

این مورد، درباره همکاری های مراکز تحقیقاتی علمی و دانشگاهی دو کشور نیز کاملاً صدق میکند. اگر چه شاهد تحرک قابل ملاحظهای در این زمینه نبودهایم.

علیرغم آنکه همه ظرفیتها و امکانات ملی خود را برای تعمیم آموزش دانشگاهی در سطح کشور بکار گرفتهایم و یکی از بالاترین آمار تعداد دانشجویان دانشگاهها در سطح جهانی متعلق به ایران است، به علت جوان بودن جمعیت ایران هر ساله گروه زیادی از فارغالتحصیلان دبیرستانها که توفیق ورود به مؤسسات آموزش عالی در داخل را نمییابند، به قصد ادامه تحصیلات راهی خارج از کشور میشوند. بنابراین طبیعی است که تعداد دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در دانشگاه خراجی، از جمله اوکراین، سیری رو به رشد داشته باشد. بطوریکه در یک ساله اخیر بالغ بر 250 نفر عازم اوکراین شدهاند که افزایشی حدود 30 درصد را در تعداد دانشجویان ایرانی در کشور شما نشان میدهد.

متقابلاً ما آمادگی داریم برای تقویت پرسنل در زمینههای مورد نیاز با شما همکاری کنیم. منبابمثال، علاوه بر قرارداد همکاری که بین دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با دانشکده شما منعقد شده، مرکز آموزشهای دیپلماتیک ما، که در همین مجموعه مستقر است و تاکنون گروه زیادی از دیپلماتهای جوان کشورهای مخلتف را آموزش داده، آماده است در این زمینه با وزارت امور خارجه اوکراین همکاری کند.

مورد دیگر همکاریها، در زمینه فرهنگی و مشخصاً آموزش زبان فارسی به علاقمندان در کشور اوکراین است که در دو ساله اخیر بیش از 50 درصد افزاش داشته است. بطوریکه امروزه بالغ بر 780 نفر در 16 مرکز مختلف آموزشی مشغول یادگیری زبان فارسی هستند. ما اجابت اشتیاق جوانان اوکراینی به آموختن زبان فارسی را، خدمتی به توسعه روابط فرهنگی دوجانبه و شناخت بیشتر نسل آینده دو کشور از تمدن و فرهنگ بسیار غنی و کهن یکدیگر ارزیابی میکنیم و به استمرار آن اهتمام داریم.

در همین زمینه، مناسب میدانم نکته دیگری را یادآور شوم. دریغ است سرزمین فرهنگپروری چون اوکراین، که مستشرق نامداری چون «آتانانگل کریمسکی« (ATANANGEL KRIMSKI) را در دامان خود پرورانده، با وجود آن همه استعداد درخشان در مجامع داشنگاهی خود، اینک از داشتن ایرانشناسان برجسته و مشابهی محروم بماند. تعداد انگشتشماری که در حال حاضر در محافل اوکراین از آنها به عنوان ایرانشناس یاد میشود، نیاز به تقویت بنیه علمی دارند. برای رفع این نقیصه، ما ,آماده انجام همه نوع همکاری با مراکز شرقشناسی اوکراین، با هدف تقویت بنیه علمی آنها و تربیت ایرانشناسان توانمندی که شایستگی رقابت با همتایان خارجی خود را بیابند، هستیم و همچنین امیدواریم کارشناسان ایرانی را که در شناخت مسائل اوکراین تسلط کافی داشته باشند، در مراکز مختلف مطالعاتی و تحقیقاتی خود تربیت کنیم.

مجدداً از حضور شما در این میزگرد تشکر میکنم و توفیق شما و همتایان شما در دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی در ادامه راهی که در جهت تقویت مناسبات علمی و فرهنگی بین دو کشور دوست ایران و اوکراین در پیش گرفتهاند از درگاه خداوند مسئلت مینمایم و برای همه شما آرزوی اقامتی دلپذیر در جمهوری اسلامی ایران را دارم.



چهارشنبه 23 آبان 1380  16:40

آخرين تاريخ بازديد : شنبه 1 دى 1403  3:43:3
تعداد بازديد از اين خبر : 10050
 
   copyright 2009-2010, all right reserved. WWW.KHARAZI.IR نقشه سایت        سایتهای مرتبط        تماس با ما