یادداشت دکتر سیدمحمدصادق خرازی در روزنامه ایران
 عراق ســرزمین غصه‌هاو آلام معاصــر اســت؛ ثــروت بی پایانــی که قربانــی مطامع دورانی شــد که دیکتاتــور تکریت زاده بغداد هــر کاری دلش‌می‌خواســت انجــام می‌داد امــا در فصل جدید عــراق که با وجــود مخالفت هــا و دشــمنی‌های طرف‌های ثالــث بویژه آمریــکا و عربســتان ســعودی در اوج مناســباتش اســت. اســتقبالی کــه از دکتر محمدجواد ظریف، وزیــر امور خارجه کشورمان در عراق از سوی طرف عراقی شد، مؤید این ادعاست. انتخابات اخیر عراق باعث شد پایه‌های دموکراسی در این کشور مستحکم‌تر و روند مردم سالاری عمیق‌تر از پیش شود.
این مسأله می‌تواند بر گسترش مناسبات دو کشور ایران و عراق که هر دو تجربه مردم سالاری را دارند، تأثیر مستقیم بگذارد. در عراق در حال حاضر کسانی دررأس امور هســتند که نگاه مثبتی به جمهوری اسلامی ایران دارند و خواهان گسترش روابط بی اعتنا به فشار‌های خارجی هستند و به نظر می‌رسد اراده آن را نیز دارند.
در سفر دکتر محمدجواد ظریف به عراق که در قالب هیأت اقتصادی سیاسی انجام شد، حدود 50 سرمایه‌دار- سرمایه‌گذار، تاجر، کارآفرین و تولیدکننده وی را همراهی کردند که از اهمیت ویژه عراق برای ایران نشان دارد. در حالی که طرف امریکایی با خروج یکجانبه از برجام تلاش می‌کند نهایت فشار اقتصادی را به ایران وارد کند، عراق می‌تواند دریچه مطمئنی برای کمک به کشور در دوران تحریم و کاستن از فشارهای مضاعف امریکا باشد.
استقبال گرمی که طرف‌های عراقی اعم از عادل عبدالمهدی، نخست وزیر، برهم صالح، رئیس جمهوری، محمدعلی حکیم، وزیر امور خارجه و رهبران ارشد سیاسی عراق مثل سیدعمار حکیم، رئیس ائتلاف اصلاح و سازندگی و ‌هادی عامری، رئیس ائتلاف بنا، دو فراکسیون اصلی و قدرتمند مجلس عراق از ظریف و هیأت همراه او داشتند، نشان می‌دهد که اراده‌ای قوی نزد طرف عراقی برای گسترش بیش از پیش روابط در تمامی سطوح اقتصادی، سیاسی و امنیتی با ایران وجود دارد.
در کردستان نیز استقبال گرمی که نیچروان بارزانی نخست‌وزیر اقلیم و مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات کردستان و نیچروان بارزانی، رئیس دولت پیشبرد امور اقلیم کردستان از طرف ایرانی داشتند نشان می‌دهد که آنها نیز تمایل دارند روابط خود را با ایران بیش از پیش گسترش دهند و خیز بلندی را برای ارتقا و تعمیق روابط با تهران بردارند.
مراودات اقتصادی ایران و عراق در 10 ماه گذشته به حدود 12 میلیارد دلار رسیده است که در صورت رفع موانع و فراهم کردن امکانات و اعطای تسهیلات به فعالان اقتصادی دو کشور ظرفیت آن را دارد که تا 20 میلیارد دلار در سال که هدف دو کشور است، ارتقا یابد و با در نظر گرفتن مراودات اقتصادی مستقیم و غیرمستقیم حتی امکان رسیدن تا 30 میلیارد دلار در سال را نیز دارد.
در حال حاضر عراق رتبه نخست گردشگری را برای ایران دارد، ایران نیز رتبه نخست گردشگری عراق محسوب می‌شود، به گونه‌ای که بر اساس آمار، بیش از 7 میلیون گردشگر میان دو کشور در رفت و آمد هستند، در صورت اعطای تسهیلات و رفع موانع از جمله لغو روادید میان دو کشور این رقم می‌تواند به 10 میلیون نفر در سال افزایش یابد. دکتر ظریف در سفر به عراق خبر داد که طرف ایرانی در نظر دارد روادید را برای تجار و بازرگانان عراقی لغو کند، این می‌تواند گامی رو به جلو در گسترش مناسبات دو کشور در زمینه گردشگری محسوب شود. ظرفیت‌های گردشگری دو کشور اعم از دینی و غیردینی و جذابیت‌هایی که در این زمینه وجود دارد می‌تواند در تقویت بیش از پیش صنعت گردشگری دو کشور مؤثر باشد.
سفر دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری کشورمان به عراق که قرار است در 20 اسفند سال جاری انجام شود، می‌تواند گامی بلند در جهت تقویت بیش از پیش روابط محسوب شود و مکمل سفر دکتر ظریف به عراق باشد. افزایش رفت و آمدهای دیپلماتیک و اقتصادی میان دو کشور سهم بسزایی در تعمیق روابط خواهد گذاشت و می‌تواند کمک بسزایی در کاهش فشارهای امریکا به هر دو طرف ایرانی و عراقی داشته باشد؛ طرفی که از گسترش روابط دو کشور دوست و همسایه راضی نیست و تلاش دارد با اعمال فشارهای خود این روابط را تحت‌الشعاع قرار دهد . 


شنبه 29 دى 1397  7:36

آخرين تاريخ بازديد : جمعه 2 آذر 1403  19:21:5
تعداد بازديد از اين خبر : 1387
 
   copyright 2009-2010, all right reserved. WWW.KHARAZI.IR نقشه سایت        سایتهای مرتبط        تماس با ما