معرفی دایره المعارف جهان اسلام
 

    The Oxford Encyclopedia of the Islamic World

فصلنامه مطالعات اسلام شیعی* در شماره بهار ۲۰۱۰ خود دایره المعارف جهان اسلام به سرویراستاری جان اسپوزیتورا معرفی کرده است. این دایره المعارف چاپ جدید دایره المعارف جهان نوین اسلام* است که توسط انتشارات دانشگاه اکسفورد در سال ۲۰۰۹ به چاپ رسیده است.

این دایره المعارف به جای چهار جلد قبلی در شش جلد منتشر شده و مدخل های آن از ۷۵۰ به ۱۰۵۰ افزایش یافته است وموضوعات ودیدگاههای آن وسعت یافته است.دایره المعارف جدید نه تنها مانند دایره المعارف قبلی اسلام دوران معاصر(ازپایان قرن هجده) را پوشش می دهد؛ بلکه عناوین تاریخی و مذهبی صدر اسلام را نیز در بر می گیرد.به نظر می رسد حذف کلمه نوین در همین راستا میباشد.

هدف چاپ جدید دایره المعارف پرداختن به موضوعات جدیدی است که به نحوی بعد از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ مطرح  شده است. مدخلهای این دایره المعارف شامل مدخلهایی ۲۵۰ کلمه ای که فقط تعریف مختصری از مدخل میکند تا مدخلهای  تحلیلی ۱۰۰۰۰   کلمه ای.

دایره المعارف  سعی در ارایه تنوع و تکثر موجود در جهان اسلام دارد و مدخلهای آن شامل تاریخ، جغرافیا، اعتقادات مذهبی، حقوق، تصوف، فلسفه و کلام، سیاست، اقتصاد، فرهنگ و جامعه  و بیوگرافی مذاهب ، تفسیرها و ملیتهای مختلف در جهان اسلام میباشد.

 این دایره المعارف نسبت به چاپ قبلی ان ویژگی های دیگری نیز دارد از جمله ارایه یک تاریخ نگاری نسبتا مفصل از وقایع اسلام از تولد حضرت محمد(ص) تا آخرین تحولات  جهان اسلام  فبل از چاپ دایره المعارف که بمب گذاری در بمبی  در ۲۰۰۸ بوده است.  

پرداختن به موضوعات جدید که در دهه اخیر مطرح شده از ویژگی های دیگر این چاپ است از جمله مدخل های جدید در این دایره المعارف  اینترنت، همجنس بازی، اسلام هراسی، الجزیره و القاعده است.

از خصوصیات دیگر دایره المعارف افزایش مدخل های شیعی وایرانی آن است . در بخش ایران نه تنها به شخصیتهای تاریخی پرداخته شده است حتی شخصیتهای معاصرنیز مدخل شده اند.

در بخش جهان تشیع مدخل اصلی اسلام شیعی یک مدخل هشت هزار کلمه ای است که  در دو بخش مرور تاریخی وافکار شیعی مدرن توشته شده است. بخش افکار مدرن شیعی که در جلد قبلی توسط حمید دباشی نگاشته شده بود در چاپ جدید توسط احمد مصلی تکمیل شده است. کل مدخل های تشیع ارایه شده در دایره المعارف المعارف ۶۰  مدخل که شامل  شش بخش  اهل بیت، فرق شیعی؛ موعود گرایی ، مناسک مذهبی شیعه،  فقه شیعی، شخصیتهای مذهب شیعه می باشد.

آنطور که درفصلنامه مطالعات اسلام شیعی آمده است این دایره المعارف علیرغم همه پیشرفتها نسبت به  چاپ قبلی  دارای اشتباهات  و کمبودهایی است از جمله غلط های تایپی، عدم دقت در رفرنسها و  کاربرد متدولوژی ناهمگون توسط مولفین. امید است در چاپهای بعدی این کمبودها رفع شود.

*Journal of Shi’a Islamic Studies; Spring 2010; VolumeIII, Number 2

 این  فصلنامه توسط کالج اسلامی لندن با سردبیری دکتر طوسی به زبان انگلیسی منتشر می شود

*The Oxford Encylopedia of Modern Islamic World; 1995  

دایره المعارف جهان نوین اسلام که جلد سوم ترجمه فارسی آن  به تازگی منتشر شده است


پنجشنبه 14 مرداد 1389  2:28

آخرين تاريخ بازديد : سه شنبه 15 آبان 1403  18:45:34
تعداد بازديد از اين خبر : 8831
 
   copyright 2009-2010, all right reserved. WWW.KHARAZI.IR نقشه سایت        سایتهای مرتبط        تماس با ما