فدریکو مایور: من برای نجات این چند کلمه که برایتان به ارث می گذارم زیسته ام:
عشق ، عدالت ، آزادی
یکی از شخصیت های فرهنگی و برجسته قرن بیستم ، دکتر فدریکو مایور ، دانشمند و فیزیکدان برجسته اسپانیایی است . وی دو دوره مدیر کل سازمان علمی ـ فرهنگی جهان " یونسکو" بوده است . فدریکو مایور به دلیل گرایشات آزادیخواهانه و چپ با تاٌسی از مدیرکل پیشین یونسکو دکتر مختار امبو دوران استثنایی و آمیخته با عدالت خواهی و انسان گرایی را در یونسکو پایه گذاری نمود . بی تردید دوران ریاست مایور بر یونسکو را درخشان ترین دوران یونسکو قلمداد می کنند .
فشارهای غیر مستقیم آمریکا ـ انگلستان به امبو و دکتر مایور باعث مقاومت جدی رهبران یونسکو شد و دکتر مایور با دیدگاه کلان و آینده نگرش توانست در برابر سیاست جهانی سازی ایالات متحده بر مبنای پول و ثروت با سیاست دموکراسی واقعی در تقابل قرار گیرد .
مدیریت یونسکو در دوران مایور برخوردار از وزن و جایگاهی درخور احترام در جهان شد ، استراتژی آموزشی وی باعث شد بیش از بیست میلیون نفر در این دو دوره در چارچوب سواد آموزی قرار گرفتند .
در دوران مایور متفکران محصور شوروی توانستند از طریق یونسکو با جهان بیرونی مرتبط شوند ، حتی در دوران دکتر مختار امبو و دکتر مایور یونسکو را تنها محل اتصال نلسون ماندلا با جهان بیرون قرار داده بودند .
در همین دوران ها بود که ایالات متحده آمریکا به دلیل مخالفت با گزارش معروف "مک براید" یک جهان و صداهای متنوع که در خصوص سیاست اطلاع رسانی جهانی بود اعتراض کرد و از یونسکو خارج شد.
فدریکو مایور از دوستان خوب من است ، نخستین بار در سال 1995 بعنوان فرستاده ویژه با وی ملاقات کردم و سپس به تناوب با هم همکاری های جدی داشتیم وی علاوه بر اینکه بنیاد فرهنگ و صلح را در اسپانیا راه انداخته است ، عضو هیات امنای مرکز گفتگوی تمدنها ست . دو الی سه بار وی به دعوت من به ایران آمده است . آخرین باری که فدریکو مایور به ایران آمد شرکت او در کنفرانس گفتگوی تمدنها ایران و دنیای لاتینیته بود . وی بهمراه چند تن از شخصیت های جهانی شرکت کرد و مورد احترام رئیس جمهور وقت جناب آقای خاتمی هم واقع شد . وی یکی از 18 نفر اعضای عالیرتبه منتخب دبیرکل سازمان ملل متحد برای ائتلاف تمدنهاست . البته آقای خاتمی هم یکی از همان هجده نفر هستند ! دوباری هم آقای خاتمی و من میهمان او در اسپانیا ، یک بار در مایورکا برای نخستین نشست ائتلاف تمدنها بودیم که بسیاری از شخصیت های علمی جهان و همچنین نخست وزیران ترکیه اردوغان و زاپاترو نخست وزیر اسپانیا حضور داشتند . یک بار هم وی برای نشست دین و صلح در بارسلون از آقای خاتمی و من دعوت کردند که در آن شرکت کردیم .
مایور اینک هشتادمین سال زندگی خود را می گذراند وی هم فیزیکدان است ، هم فیلسوف ، هم شاعر و هم ادیب . یکی از اشعار زیبای او را به یادگار برایتان یادداشت می کنم .
به هنگام حمله اسرائیل به لبنان این شعر را سروده است :
به تمام کودکان جنگ ، چشمان کودکانه ات دیده اند جنگ را خشنونت را گرسنگی را ...
چشمانت ، دیده اند زخم را و خون را نفرت را و سنگدلی را
چشمانت فقط سردی نگاه و بارقه های خشم را دیده اند
پس زنده بمان ، ای فرزند بیروت شاید روزی عظمت نوری را ببینی که زیر پوست بشریت خانه کرده است . 25 فوریه پاریس
از اینکه نتوانستم خلاصه تر از این بنویسم پوزش میخواهم.