صادق خرازی در مصاحبه با برنامه «افق های نو» که با موضوع کارکرد عزت ملی در سیاست خارجی، امنیت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران از آنتن رادیو گفتوگو پخش شد، گفت: دیپلماسی و سیاست خارجی بستری برای اتخاذ تصمیمات استراتژیک و مهم در کشور است، ما با استفاده از سیاست خارجی تلاش می کنیم عزت و استقلال کشور را حفظ کنیم تا بیگانگان طمعی به کشور نداشته باشند.
وی ادامه داد: در حوزه سیاست خارجی تلاش می کنیم در عرصه تحولات منطقهای و بینالمللی نقشآفرین باشیم و در پرتو آن بتوانیم پیشرفت اقتصادی و توسعه برای کشور به ارمغان آوریم و فرهنگ و گفتمان کشور را نیز به مردم دنیا معرفی کنیم و این یک سیاست خارجی هدفمند و برنامه دار است.
خرازی با اشاره به اهمیت سه مقوله عزت، حکمت و مصلحت در سیاست خارجی ایران گفت: عزت یعنی مشارکت جدی و اساسی در تمام شئونات روابط خارجی در دنیای اسلام، منطقه و محیط بین الملل. در موضوع مصلحت توجه به منافع ملی در اولویت قرار دارد، در این عرصه بر اساس منافع ملی، اهداف و مناسبات مان، مصلحت کشور را تعیین می کنیم.
وی با بیان اینکه مفهوم مقاومت که امروز در دنیای اسلام، خاورمیانه و در میان ملتها تبدیل به یک مکتب شده است، بخشی از حکمت اسلامی و ایرانی است، خاطرنشان کرد: در چارچوب مقوله حکمت، سپهبد شهید قاسم سلیمانی با داعش و تروریسم مبارزه کرد و از خون ملتهای منطقه دفاع کرد، در واقع یک سردار ایرانی با تلاش های خود مقاومت را در میان ملتهای دیگر نهادینه کرد.
خرازی با بیان اینکه مصلحت نیز در این عرصه مفهوم خاص خود را دارد، خاطرنشان کرد: ما در دنیایی زندگی می کنیم که قدرت های جهانی همچنان به دنبال سلطه بر ملت ها هستند و هژمونی نظام سلطه هنوز پایان نگرفته و حتی متاسفانه در برخی از مفاهیم توسعه بیشتری پیدا کرده است.
این دیپلمات پیشین کشورمان در پاسخ به سوالی در ارتباط با رعایت موضوع عزت ملی در سیاست خارجی کشور در طول ۴۱ سال گذشته نیز گفت: عملکرد کشور در حوزه سیاست خارجی با فراز و فرودهایی مواجه بوده است ولی به طور کلی می توان گفت موفقیت نسبی در عرصه سیاست خارجی داشتهایم.
وی با بیان اینکه ما در سیاست خارجی منافع ملی دائمی داریم ولی دشمن و یا دوست دائمی نداریم، خاطرنشان کرد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به صورت نسبی موفقیتهای بزرگی داشته است و اکنون این سیاست خارجی در بسیاری از ممالک الگو است و از آن به عنوان یک سیاست خارجی مستقل و تاثیرگذار که وابسته نیست و میتواند نقش تعیین کننده ای داشته باشد یاد می شود.
خرازی همچنین در ارتباط با نوع نگاه تهران به کشورهای منطقه با توجه به سیاست های خصمانه برخی از آنها نسبت به ایران گفت: مقام معظم رهبری در سخنرانی نوزدهم دی ماه خود مطالب مهمی را در این چارچوب مطرح کردند و فرمودند که ما کشورهایی که به صورت مستقیم با ایران در ستیز نیستند را دشمن نمیدانیم.
وی تصریح کرد: برخی از کشورهای منطقه از جمله سعودیها و اماراتیها با ما دشمنی می کنند ولی این رفتارها در ادبیات سیاست خارجی ما دشمنی تلقی نمی شود بلکه ما معتقدیم که آنها بر اساس توهمات و اشتباهاتی که به آن درگیر هستند این رفتارها را انجام می دهند.
سفیر پیشین ایران در فرانسه با تاکید بر اینکه ما باید با آنها مذاکره کنیم و ادامه مذاکره با آنها میتواند راهگشا و موثر باشد، افزود: ما در این منطقه زندگی می کنیم و برادر بزرگتر محسوب میشویم، بنابراین باید حق برادر بزرگتر را نیز ادا کنیم.